Anyukám varrta termelői & kézműves Börze

Lassan mindannyiunkat elér a koronavírus utáni, bizonytalan állapot. Talán újra itt lesz majd a vírus ősszel, talán folytathatjuk végre az életünket a megszokott kerékvágásban – de biztosan visszatérhetünk majd ugyan abban a mókuskerékbe, ami eddig az életünket jelentette? Ezt kérdezte az Anyukám Varrta design shop is, miközben a legkisebbeken próbál segíteni.

Szinte nincs köztünk olyan, akinek semmilyen változást sem hozott ez a helyzet.

Azt hiszem nem titok, hogy az eddigi anyagi biztonság, amiben éltem, most jelentősen megingott, és hatalmas kérdés, hogy pontosan mikor áll majd vissza minden a régi, megszokott kerékvágásba.

Velem együtt rengeteg kisebb és nagyobb családot is érint ez a helyzet, és a vásárlói szokásaink hatalmas változásokon mennek keresztül. Még mindig ritkábban vásárolunk, mint azelőtt, és nincs bennünk az a szűnni nem akaró vásárlási vágy, mint ami korábban jellemző volt. Ennek a hatásai pedig elsők között a kistermelőkre, a kézművesekre és a kisvállalkozókra jelentik a legnagyobb veszélyt.

Ennek az időszaknak az egyik kihívása, hogy újdonsült szociális energiáinkkal és kevesebb diszkrecionális jövedelemmel mégis igyekezzünk a kicsiket támogatni, akiknek egy-egy vásárlásunkon a megélhetése és a jövője múlik.

Bonyolultnak tűnhet? Szerintem nem az, de egy kis odafigyelést mindenképp igényel.

1. Hétköznapi apróságok – Itthonit otthonra

Sokszor gondolom én is, hogy a kis lépések nem számítanak, pedig valahol mindent el kell kezdeni. Szerencsére a legnagyobb drogériák polcaira is elkezdtek bekúszni a magyar termékek, éppen ezért, ha nyitott szemmel járunk, könnyedén találhatunk hazai alternatívát rengeteg hétköznapi apróságra.

Miért ne válasszunk magyar szappant, hazai teát vagy itthon készült krémeket? A magyar borról nem is beszélve…

 Ha csak egyetlen apró változást szeretnél beiktatni, itt írtam kedvenc magyar szappan márkáimról.

Manu magyar szappan

2.Együnk hazait!

Számomra ez az egyik legnagyobb kihívás, mert nem vagyok az a típus, akinek szombat reggel hétkor kipattan a szeme, hogy aztán a nyakába begye az újpesti piacot. Főleg igaz ez, mióta a piac új épületbe került, és nincs meg a kedvenc régi islerezőm, ahol pici koromban akkora süteményeket kaptam hétvégénte mint a fejem volt akkoriban.

Ezért nekem sajnos az elsődleges ételforrásom a szupermarket marad.

De ez természetesen nem mentesít attól, hogy elmenjek a helyi zöldségeshez, termelői mézet vegyek, ha mégis a piac felé járok, vagy benevezzek pár üveg hazai szörpre vagy lekvárra egy-egy olyan termelői vásárban, mint amit amit az Anyukám Varrta is szervez.

3.Viseljünk magyart!

Ezt nem feltétlenül úgy értem, hogy rohanjunk az első méregdrága designer boltba a belváros szívében, pedig, ha tehetném, én biztosan mennék. Számtalan hazai Vintage bolt létezik, akiktől egyedibbnél egyedibb darabokat lehet beszerezni, illetve a kedvenc magyar tervezőinktől is vásárolhatunk néhanapján valamit.

Számos olyan apróság is van, amiért érdemes benézni egy-egy kézműves vásárba (például az Anyukám Varrta szervezésében készülő Termelői & kézműves Börzére). Lesznek itt magyar ékszerek, hazai finomságok, sajtok, lekvárok és mézkülönlegességek, itthoni zero-waste és baba kellékek és minden, amit hazai kézművesek és kistermelők készítenek hatalmas szeretettel és még nagyobb szorgalommal kifejezetten Nekünk.

4. Találkozzunk (és vásározzunk) velük!

Nem árulok el nagy titkot, imádom a design vásárok és a termelői piacok hangulatát. Mindig elvarázsol, ahogyan az alkotók, tervezők és termelők hihetetlen lelkesedéssel tudnak beszélni a saját termékükről. Szeretek elveszni az izgalmas tárgyak sűrűjében, imádom az ételek illatát és szeretem a hőséget és a napfényt, mikor az árusok között sétálgatok.

Van mégis egy hatalmas hátrányuk, mégpedig az alkotók számára: az áruk. Egy-egy nagyobb designer vásárban egyetlen asztalért is komoly tízezreket kell fizetni, így egyáltalán nem mindegy, hogy a nap végéig megtérül-e a befektetett összeg. Az Anyukám Varrta szervezésében életre hívott Termelői & kézműves Börze azért más, mert a kisvállalkozásokért jött létre: az asztalokért nem kell fizetni, cserébe kizárólag olyan alkotók kaphatják meg a helyeket, akik lehetőség szerint Zero Waste termékekkel érkeznek, különleges kézműves termékeket hoznak magukkal vagy kistermelők.

5. Beszéljünk róluk!

Vannak olyan időszakok (mint most ez is), mikor csak korlátozottan tudunk a pénzünkkel szavazni. Nem támogathatjuk egyszerre minden kedvenc márkánkat, hiszen a saját helyzetünkre is tekintettel kell lennünk. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetünk, ha beszélünk a kedvenceinkről. Megoszthatjuk őket bárhol elmesélhetjük büszkén, hogy milyen tervezői darabot hordunk, vagy megoszthatjuk a kedvenc lekvárunkat a barátainkkal. Minél több embernek mesélünk kedvenc kisvállalkozásainkról, annál több embernek adjuk meg a lehetőséget, hogy ők is úgy szeressék majd, mint mi.

Én például a kedvenc magyar szójagyertyáimról mesélek ebben a bejegyzésben.

Magyar szójagyertya

Ha szeretnéd újra átélni a klasszikus vásári hangulatot miközben közvetlenül azokat támogatod, akiknek most a legnagyobb szükségük van Rád, gyere és tarts velem idén nyáron minden hónap második szombatján!

Június 13. szombat

ingyenes stock fotók pexels Previous post A legjobb ingyenes stock fotó oldalak bloggereknek és vállalkozóknak
Geek & Gorgeous Next post Geek and Gorgeous első benyomások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük