Miben más a biopamut mint a “sima” pamut? Érdemes beruházni egy-egy drágább biopamut darabra, vagy ugyanolyan minőséggel szembesülhetünk a fast fashion boltok polcain is, töredék áron?

Olvass tovább, és minden kérdésedre választ kaphatsz!

Mi a különbség pamut és biopamut között?

A pamut és a biopamut lehetne akár ugyanaz az anyag is – már ha a különbségek nem lennének szemmel láthatóak és tapinthatóak. 

Az olcsó fast fashion póló és a minőségi biopamut textilek közötti különbséget azonnal érezni fogod, amint egymás mellé teszed a két darabot. A valódi biopamut gyakran selymesebb, puhább a fast fashion boltok polcain sorakozó olcsóbb társainál, a legfontosabb különbség mégsem ebben rejlik.

Én személy szerint sokáig azt hittem, hogy minden pamut egyforma, és ennél messzebb talán nem is lehetnék az igazságtól. 

A biopamut termesztésekor gondot fordítanak arra, hogy a folyamat során ne alkalmazzanak se a termőföld, se pedig a földeken dolgozó emberek egészségére káros anyagokat. A biopamutot a készítés közben sem szennyezik vegyszerekkel, így a kész ruhába sem kerülnek káros anyagok.

A GOTS pamut ruhák garantáltan hipoallergének, és természetesen nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat.

A Sasha GOTS biopamut nadrág anyaga nagyon puha, mégis nehezebb, lágyabb esésű, amit nagyon jó érzés viselni.

Pamut vagy biopamut – én melyiket választanám? 

Mikor pár évvel ezelőtt elkezdtem feltenni magamnak a kérdést, hogy miből készülnek a ruháim, arra jöttem rá, hogy a műanyag (poliészter és elasztán szálas) ruhákba hamarabb beleizzadok, és nyáron kényelmetlenebb őket viselni. Ráadásul mosás és szárítógépben szárítás során szabad szemmel szinte láthatatlan mikroműanyag válik le a szálakból, ami egyenesen a vízbe kerül.

A pamut és a len ezzel szemben kényelmesebb, puhább és jobban lélegző anyagok – akkor pedig meg is van a megoldás! Pár évre szükségem volt, hogy szembesüljek azzal, hogy nem minden pamut egyforma. 

De vajon honnan érkezik hozzánk a “sima” pamut? 

Mi a gond azokkal a pamut ruhákkal, amiket a fast fashion boltok polcain találunk?

A pamut termesztésénél – mint minden növény esetében – az a cél, hogy minél nagyobb terméshozamot produkáljanak minden egyes szezonban. Ezt a legkönnyebben növényvédőszerekkel érhetik el, azonban a pamut termesztése nincs szigorúan szabályozva. Egy szóval nem lehetünk biztosak abban, hogy a szerek, amikkel a növényt kezelik, nem károsak az egészségünkre.  

Miben más ezzel szemben a biopamut?

A biopamut termesztésénél figyelembe veszik azt, hogy a pamut termesztésének, illetve az egész folyamatnak minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A pamut termesztése során figyelmet fordítanak arra, hogy ne romoljon a talaj minősége, ne használjanak műtrágyát, illetve növényvédő szereket. Kizárólag szerves trágyát, illetve természetes szereket alkalmazhatnak a biopamut előállításakor.

A kíméletes hozzáállás nem csak a pamut termesztése során érvényes: az anyag festése, illetve a minta nyomtatása során sem használnak káros anyagokat. Ezáltal a biopamut kisebb eséllyel okoz bőrirritációt az arra hajlamosaknál, és az anyag minősége is jobb lesz, mint a hagyományos pamut esetében. 

Honnan tudhatjuk biztosan, hogy melyik pamut biopamut?

Vessünk egy pillantást a tanúsítványokra! 

GOTS, vagyis Global Organic Textile Standard minősítés

A GOTS a világ vezető textil feldolgozó minősítése, ami organikus, ökológiai és szociális szempontokat is figyelembe vesz. A GOTS tanúsítványt független minősítők állítják ki.

World Fair Trade Organization

A World Fair Trade Organization egy globális fair trade egyesület, ami gyártókat, exportőröket, importőröket és árusokat egyesít, miközben egy fenntartható, globális fair trade gazdaság létrehozására törekszik. 

Fair Trade International – Fair Trade Cotton

Egy non-profit szervezet, ami a fejlődő országokban élő és dolgozó farmerek és egyéb munkások jólétét hivatott biztosítani.

Ez a jogger fazonú, magas minőségű darab kényelmes sportoláshoz, városnézéshez, és rohangálós napokhoz is.
A Zöld gardrób Sasha nadrágja tanúsított biopamutból készült.

Pamut és biopamut anyagok kíméletes mosása és tisztítása

A biopamut alapvetően nem igényel nagyobb odafigyelést, mint bármilyen más pamutból készült ruhadarab, ugyanakkor talán nem én vagyok az egyetlen, aki nem törődik annyira a ruháival, mint amennyire azok megérdemelnék…

Alapvetően minden ruha – biopamut, „sima” pamut, sőt, akár a poliészter esetében is az első, hogy elolvasd a ruhán található címkét. Ezen mindig megtalálod az anyagösszetételt, illetve hogy az adott darabot hány fokon ajánlott mosni és vasalni.

A biopamut mosás szabályai

  1. Minél alacsonyabb hőfokon (általában 30 fokon) és kímélő programon mosd a biopamut ruhákat és textileket. 
  2. Használj kíméletes mosószert. A foltokat még mosás előtt szedd ki az anyagból, az öblítőt pedig akár el is hagyhatod. Kifejezetten igaz ez akkor, ha érzékeny vagy az illatanyagokra, esetleg szoktál a bőrödön ekcémát tapasztalni.
  3. Amikor csak tudod, szárítsd a ruhákat a szabad levegőn. Ettől nem csak frissek és illatosak lesznek, de feleslegesen magas hővel sem terheled az anyagokat. Figyelj azonban arra, hogy árnyékos helyett válassz a teregetésre, mert az erős napsugarak kifakíthatják a ruhákat. 
  4. Olyan kényesebb anyagokat, mint például a gyapjú, a selyem vagy a biopamut, száríts kiterítve, hogy az anyag minél kevésbé nyúljon, és ezzel is segítsd felvenni a ruhának az eredeti formáját. 
  5. Igyekezz kerülni a szárítógépet. Ha hozzám hasonlóan a téli hónapokban ez számodra sem megoldható, akkor mindig alacsony hőfokon, kíméletes programmal használd. Gyapjú – és gyapjú keverék – ruhák a biztonság kedvéért ne kerüljenek a szárítógépbe, illetve légy nagyon óvatos a len, selyem és biopamut ruhákkal is. Nálam alapvetően az a szabály, hogy ha egy ruhát nagyon féltek, akkor inkább biztosra megyek, és őt nem dobom be a gépbe. 

Mire érdemes még odafigyelni, hogy a biopamut minél tovább megőrizze minőségét? 

  • Csak akkor mosd, amikor szükséges. Természetesnek vesszük, hogy egy zoknit, bugyit, esetleg pólót egyetlen viselés után a mosógépbe dobunk, de ennek nem feltétlenül kell így történnie. Egy puha biopamut póló, amibe nem izzadtál bele, esetleg csak gyorsan felkaptad egy órára, amíg átszaladtál a boltba, még egyáltalán nem mondható piszkosnak. Ugyanez igaz egy nadrágra vagy pulcsira: nyugodtan viselheted őket több alkalommal, mielőtt mosásra kerül a sor. 
  • Ha egy apró folt kerül a ruhádra, amit könnyedén kiszedhetsz akár kézzel is, akkor tedd meg! Egyes ruhadarabokat mosás helyett akár ki is szellőztethetsz, esetleg bedobhatod őket a szárítógépbe frissítésre – ezt azonban semmiképp sem ajánlom drágább, illetve kényesebb anyagok esetén. 
  • Az anyagokat minden esetben hasonló színekkel együtt mosd, nehogy elszínezzék egymást. Ez sokszor nehezebb, mint gondoltam volna, főleg akkor, ha azt is szeretném, hogy a mosógép mindig tele legyen. 
  • Ha szeretsz vasalni, akkor szintén minél alacsonyabb hőfokot használj. A nehezebb anyagú ruhákat, kötött anyagokat tárold összehajtogatva a szekrényben, míg a könnyebb, eldeformálódásra kevésbé hajlamos blúzokat, nadrágokat és felsőket felakaszthatod. A lényeg, hogy az anyagok ne nyúljanak és deformálódjanak tárolás közben.

A bejegyzés együttműködés a Zöld gardróbbal, ahol magas minőségű slow fashion darabok közül választhatod ki a hozzád illőt. Ezúttal is nagyon köszönöm Nóri bizalmát! 🙂

Zöld gardrób Sasha biopamut naci

Olvass tovább és ismerd meg az 5 kedvenc Vintage ruha lelőhelyemet ide kattintva.

Források: 

https://www.peopletree.co.uk/about-us/organic-cotton

https://www.zoldgardrob.hu/tanusitvany-kisokos

Ziaja vegán tusfürdő Previous post Mitől kíméletes a bőrhöz egy tusfürdő? – Ziaja tusfürdő teszt
Lenge nyári ruha lenből és pamutból Next post A tökéletes lenge nyári ruha 4 ismérve – Milyen anyagot válassz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük