Fenntartható a karácsonyi csúnya pulcsi divat?

Évről-évre belefutok abba, hogy a családi vagy éppen az irodai ünneplés egyik főszereplőjévé lép elő a karácsonyi csúnya pulcsi. Amiből persze az egyetlen, akinek egy darab sincs otthon, én voltam. 

Eddig miért nem vettem csúnya karácsonyi pulcsit? 

Egyszerűen fogalmazva azért, mert nem gondoltam, hogy fenntartható lenne. Nem bíztam magamban annyira, hogy az évek múltával újra-és-újra előveszem majd, pedig ennek semmi akadálya sincsen. Elvégre jövőre maximum a fotók fognak emlékezni arra, hogy milyen ruhát viseltem az előző karácsonykor. 

Fel fogom venni legalább 30 alkalommal? 

A 30-as szabályról Mengyán Eszter Instagramján olvastam először, ami egyszerűen azt jelenti, hogy egy ruhadarabot akkor érdemes betenni a virtuális vagy valós kosaradba, ha biztos vagy benne, hogy legalább 30 alkalommal viselni is fogod. 

De vajon ez kivitelezhető egy csúnya karácsonyi pulcsi esetében? Szerintem csak attól függ, hogy melyiket választod. 

Ha egy ünnepi szezonban 6 alkalommal bújok a csúnya karácsonyi pulcsimba, akkor 5 év alatt jön össze ez a 30 alkalom – már ha a pulóver anyaga is támogatja ezt a kérdést. A 6 alkalom egyébként szerintem nem sok, hiszen az ünnepi szezonban otthon, az irodában vagy a hétvégi ajándékvásárlás során is szívesen viselek ilyesmit. 

A karácsonyi csúnya pulcsi anyaga

Ahogyan igyekszem én is egyre többet tanulni a ruhákról, az anyagokról és a fenntarthatóságról, úgy kezdem jobban értékelni a minél természetesebb anyagokat. A kedvenceim a pamut és a gyapjú lett, és nagyon szívesen lecsapnék egy kasmír darabra is. 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen elzárkóznék a műszálas anyagok elől. Hogy őszinte legyek, az utóbbi hónapokban nagyon pozitívan csalódtam pár akril pulóverben, illetve ha valamiben van pár százalék poliészter, az sem zavar igazán. 

Nekem minden esetre sikerült találnom egy olyan csúnya karácsonyi pulcsit, ami 100% pamut, így szívesebben nyúlok hozzá gyakrabban is. 

Akkor miért is döntöttem idén a csúnya karácsonyi pulcsi mellett? 

Az idei év szerintem nem csak számomra volt megterhelő, és jócskán ránk fér az ünnepek során egy kis jókedv. Jövőre pedig megígérem, hogy nem leszek ilyen szigorú saját magammal – sem a fenntarthatóság, sem az öltözködés terén.

A csúnya karácsonyi pulcsi önmagában abszolút nem egy fenntartható ruhadarab, de ha felelősségteljesen választunk, akkor szerintem néha belefér 1-1 ilyen kikacsintás, elvégre az öltözködés a szórakozásról is kell, hogy szóljon. 

Ha szeretnél egy kis inspirációt az ajándékok kiválasztásához, akkor kattints ide.

A Bonprix a bejegyzést termékeivel támogatta (szabadidőfelső karácsonyi motívummal és karácsonyi pulcsi). 

Cerave hidratáló arckrém nappalra, minden alkalomra Previous post Cerave hidratáló arckrém nappalra, minden alkalomra és száraz bőrre a ceramidok erejével
Retinol kontra bakuchiol Next post Retinol, az anti-aging királynője kontra bakuchiol, vagyis az “új csaj”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük