A pamut pihe-puha, kényelmes, jól szellőző anyag, ami nehezen fülled be a nyári hőségben, télen pedig segít melegen tartani. Napjaink poliészter áradatában még mindig hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen nem csak nagyon sokoldalú, de puha és kényelmes is.

Pár éve elkezdtem odafigyelni arra, hogy milyen anyagokat viselek a bőrömön, ezáltal pedig a természetesebb szövetek felé fordultam. Az olcsó, rossz minőségű poliészter helyett egyre több len, gyapjú, viszkóz és pamut darab került be a ruhatáramba. Kezdetben azt hittem, hogy minden pamut egyenlő, de ennél nagyobbat szinte nem is tévedhettem volna.

Bonprix hosszú pamut blúz kreppből

A pamut lehet durva és merev, mint az olcsó fast fashion boltok polcain, lehet selymesen puha és ölelnivaló, mint például ebben a jóga nadrágban. Lehet szaténhatású, vastagabb, mégis jól szellőző, mint egy látványos esésű pólóban és lehet kreppelt hatású, mint ebben a csodás blúzban.

Ráadásul nem csak nagyon kényelmes és kellemes viselni, de egy nagyon egyszerűen kezelhető anyag, ami tartósságával meghálálja a törődést.

Miből készül a pamut?

A pamut egy növény terméséből készülő természetes szál. A gyapotcserje termése egy fehér, vattapamacs szerű kis felhőcske. Ezt leszedik, majd ebből készül az anyag, amit már jól ismerünk. A különbség pamut és biopamut között a pamutcserjék kezelésében, a növényvédőszerek használatában és a folyamat ökológiai lábnyomában rejlik.

Ha még többet szeretnél tudni a biopamutról, akkor itt összegyűjtöttem a legfontosabbakat.

Mi a különbség az olcsó és a drága pamut között?

A pamut termesztése és az anyag előállítása rendkívül vízigényes folyamat, aminek során rengeteg növényvédőszert és vegyszert alkalmaznak, ráadásul az elkészült anyag színezését is sokszor szintetikus festékekkel végzik. Minél kevesebb növényvédőszert alkalmaznak a gyapotcserjéken, és minél tudatosabban figyelnek az anyag előállítása során a fenntarthatóságra, annál költségesebb lesz a végeredmény.

Emellett szemmel látható és tapintható különbségek is vannak pamut és pamut között. Az olcsó darabok durvák, a színük vagy a mintájuk nem tartós, az anyag kicsit kemény tapintású, nincs szép esése és általában nem jó érzés viselni. Az igazán jó minőségű pamut pihe-puha, kellemes érzés a bőrön, szép esésű és tartós.

A pamut tulajdonságai

  • Szuper légáteresztő, így nehezebben izzadsz bele, bár azért egy forró nyári nap abszolút kifog rajta.
  • Képes magába szívni a nedvességet, ami egyedül a téli hidegben vagy sportolás közben lehet hátrány.
  • Nehezen kopik, a színt azonban nem tartja jól, erre érdemes figyelni mosáskor és ha szabad levegőn szárítod a ruháidat.
  • A ruhák hajlamosak gyűrődni, ezért érdemes őket vasalni – vagy szárítás után rögtön összehajtani és eltenni.
  • A pamutból készült ruhák viszonylag lassan száradnak, viszont tavasztól őszig, amikor a szabadban is teregethetünk ez nem jelent akadályt.

Poliészter vagy pamut ruhát válassz?

Ez teljesen ízlés kérdése, mindenkinek más válik be. Én alapvetően nem tartom nagyon kényelmesnek a poliészter darabokat, de nálam is lapul pár a szekrényben. A poliészter egyfajta műanyag szál, így a legtöbb fajtája nem tudja magába szívni a nedvességet, ezáltal pedig sokkal jobban megizzadhatsz benne, mint a természetes eredetű anyagokban.
A pamut szuper őszi-tavaszi viselet, a vékonyabb anyagok pedig nyárra is remekek, ha nem vagy túl izzadós. Amire kevésbé jó, az a fokozottabb izzadással járó edzés, illetve egyes esetekben télen. Mivel az anyag magába szívja a nedvességet, képes télen még jobban hűteni a testet – amíg meg nem szárad. Ez nagy hidegben nem túl szerencsés, ahogyan például futás vagy edzés közben sem.
A pamutból készült nadrágok és leggingsek viszont nekem nagyon bejöttek edzéshez is, mert sokkal bőrbarátabbak, mint a poliészter társaik.

Itt még többet tudhatsz meg a pamut minősítésekről, a biopamutról és a ruhák mosásáról, hogy sokáig megtartsák szépségüket.

Japán cseresznye füvészkert

A Bonprix a bejegyzést termékeivel (Hosszú blúz kreppből és Sport Yoga-nadrág) támogatta.

Források:

Gyapjú mosás egyszerűen Previous post Gyapjú mosás egyszerűen
SkinTra Rich Coat fényvédő Next post SkinTra Rich Coat SPF50+ fényvédő antioxidánsokkal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük