Mindannyian álltunk már otthon a gardrób előtt miközben úgy éreztük, hogy egyszerűen nincs mit felvennünk. De vajon hogyan segíthet a stílustanácsadás abban, hogy sose kelljen ezen többé gondolkodnod? Hogy egyszerűen csak záporozzanak az ötletek minden alkalommal, amikor belepillantasz a szekrényedbe? Hogy mindig jól érezd magad a bőrödben, és magabiztos legyél bármiben, amit csak felveszel? Erről elmélkedünk most picit közösen. 🙂


Velem számtalanszor előfordult már, hogy tanácstalanul álltam a szekrényem előtt, pedig nem arról volt szó, hogy nem lett volna benne elég ruha. Sokkal inkább az volt a gond, hogy nem a megfelelő darabokat választottam ki, amikor céltalanul bóklásztam az üzletekben a sorok között. Ezen persze az sem segített, hogy igyekeztem tudatos forrásból beszerezni a ruháimat, hiszen sem a turik, sem a vintage boltok polcain nincs útmutatás arra nézve, hogy mik azok a darabok, amelyek valóban illeni fognak hozzám.

Amikor tudatosult bennem, hogy ez így bizony nem mehet tovább, elkezdtem beleásni magam a stílustanácsadás és a személyes stílus világába. Rábukkantam pár olyan elméletre, amik segítettek jó útra terelni az öltözködés világában… Legalábbis szeretném azt hinni, hogy végre jó úton vagyok.
Elmesélem hogy mik voltak azok a stíluselméletek, amik a legtöbbet segítettek abban, hogy ne fizessek csilliárdokat stílustanácsadásért – de ha ezt választanád, akkor erre is mutatok pár tippet.

A klasszikus színtanácsadás, vagyis az évszakelmelét

A színtanácsadás az az út, amin a legtöbben elindulnak a személyes stílus keresése közben. A klasszikus négy évszak elmélettől kezdve a 12 altípusig minden színtanácsadás végén a kezedben lesznek azok az árnyalatok, amik leginkább kiemelnek téged. Megkapod azokat a színeket, amiket érdemes választanod, legyen szó akár ruháról, sminkről vagy egy új hajszínről.

De vajon mit érdemes tenned akkor, ha nem tudsz azonosulni a saját színeiddel? Ha imádod a szürkét vagy a feketét, esetleg egy olyan öltözködési stílust képviselnél, amivel nem egyeznek meg a saját színeid? A klasszikus színkendős tanácsadáson ezekre a kérdésekre nem biztos, hogy választ fogsz kapni. Ahogyan arra sem, hogy milyen sziluettek állnak a legjobban a te alkatodon, milyen anyagokat és textúrákat érdemes választanod vagy mi a teendő akkor, ha egy ruha árnyalatban passzol hozzád, de valahogy mégsem mutat jól rajtad?

A színtanácsadás egy remek eszköz arra, hogy megismerd, milyen színek állnak jól neked, de a gyakorlatban ennél több kell a személyes stílusod kialakításához.

Szín-és stílustanácsadók, akikre szerintem érdemes figyelni, ha ilyesmiben gondolkodsz:

David Zyla személyes színei a stílustanácsadás során

David Zyla jelmeztervező és stylist, aki a személyes színeket egy teljesen más megközelítésből nézi: a legjobb színeidet szerinte úgy találhatod meg, ha megismered saját magad. Vagyis saját magad színeit.

Az elmélet szerint a hozzád legjobban illő árnyalatokat megtalálod a bőrödön, a hajadon és a szemedben – hogy csak a fő irányvonalakat említsem. David Zyla könyvében pontosan segít meghatározni ezeket az árnyalatokat. Leírja hogy melyiket mikor érdemes viselned és azt is, hogy hogyan alakíts ki olyan ruhatárat, amit sokáig szeretni fogsz. Segít megtalálni a tökéletes darabokat és arról is beszél, hogy mi legyen a „jó”, de határozottan nem a legjobb ruháiddal.

Stílustanácsadás - Kitchener esszencia
Piros nadrág: Bonprix

Valószínűleg nem mindenkinek ez a tapasztalata ezzel a könyvvel, de mikor elkezdtem keresni a színeimet rájöttem, hogy egy részüket már intuitíven viselem is. A színtípussal ellentétben kizárólag olyan színeket sikerült meghatároznom amik tetszenek és szívesen viselem őket – persze lehet, hogy csak szerencsés voltam.

David minden évszakhoz megalkotott archetípusokat (összesen 24-et), akiknek saját pinterest boardjuk is van, így egy picit kézzelfoghatóbb és könnyebb eligazodni ebben a rendszerben. Legalábbis azoknak biztosan, akiknek sikerül megtalálniuk a személyiségükhöz leginkább illőt, merthogy az altípusok bizony ezt is figyelembe veszik.
David Zyla könyvéről az alapokat megtalálod ide kattintva.

David Kibbe testtípusai

Kibbe az 1980-as években fejlesztette ki test-és stílustanácsadás rendszerét, amelynek alapja, hogy minden testalkat valahol a yin és a yang között, vagyis a nőies és férfias spektrumon helyezkedik el. Kibbe rendszerében az archetípusokat a személyes, fizikai tulajdonságok határozzák meg, amiben az egész test és az arc szerepet kap. A cél a harmonikus megjelenés megtalálása a frizurától kezdve a sminken át egészen az öltözködésig.

Ebben a stíluselméletben a kulcs az, hogy a megjelenésünk harmonizáljon a fizikai adottságainkkal. 5 archetípus kategóriát és 13 típust különböztetett meg egymástól, az archetípusok felfedezésében pedig szerepet játszik az arc és a test csontozata, a test teltsége és formái.

Egy viszonylag gyorsan és egyszerűen, otthon elvégezhető Kibbe stílustanácsadás tesztet találsz itt.

Stílustanácsadás - David Zyla színek
Bézs garbó gyapjúval: Bonprix

A stílustanácsadás és John Kitchener esszenciái

Kitchener stíluselmélete kéz-a kézben jár Kibbe megközelítésével abból a szempontból, hogy szintén a yin-yang skálán helyezi el a testalkatokat. Kitchener elméletében 7 kategória kapott helyet, pontosabban két plusz típust tartalmaz Kibbe elméletéhez képest. Természetesen a kettő között vannak árnyalatnyi eltérések, de a két stílustanácsadó ugyan azon elv mentén alkotta meg rendszereit.

Kitchener esszenciái sokkal intuitívabbak, kevésbé megfoghatóak és nem annyira behatároltak, mint a Kibbe típusok, mégis sokszor talán könnyebb azonosulni velük. Ha megtaláltad a Kibbe típusodat de nem érzed teljesen a magadénak, akkor mindenképp érdemes egy pillantást vetni Kitchener esszenciáira. Lehet, hogy itt találod majd meg a hiányzó láncszemet a stílusodhoz.
Kitchener esszenciái egymásban olvadnak, az elmélet szerint csak nagyon kevesen tartoznak 100%-ig bármely csoportba. Ráadásul nem csak maga a testalkat és az arc, de a kisugárzás is sokat számít abban, hogy melyik esszencia lesz igazán a tiéd.


Kibbe típusaiból rengeteget tanultam saját magamról és a testalkatom öltöztetéséről. Mégis Kitchener esszenciái világítottak rá nagyon sok apróságra magammal kapcsolatban, amikre nélküle talán sosem gondoltam volna.

Egy nagyon átfogó cikk Kitchener esszenciáiról itt.

Egy blog, amit még a témakörben nagyon ajánlok itt.

Összefoglalva minden stílustanácsadás elméletnek megvan a pozitív és negatív oldala. Mégis nagyon sokat tanultam magamról, a személyes stílusomról, ami talán sosem alakul ki teljesen, de már folyamatosan fejlődik és formálódik. Mindegyiket csak ajánlani tudom annak, aki úgy érzi, hogy elveszett a stílustanácsadás útvesztőjében, és egy segítő gondolatra van szüksége a személyes stílusa felfedezésében.

A Bonprix a bejegyzést termékeivel támogatta.

SkinTra Rich Coat fényvédő Previous post SkinTra Rich Coat SPF50+ fényvédő antioxidánsokkal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük