Produktivitás otthonról

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy már több mint egy éve gyakorlom rendszeresen a home office csodás tevékenységét. Most, hogy hirtelen minden a home office körül forog, számtalan jobbnál jobb ötlet és tipp kerül elő azzal kapcsolatban, hogy hogyan teremthetjük meg otthon azt a munka környezetet, amit az irodából jól ismerünk. Az otthonunk azonban nem az iroda, teljesen más jellegű a tér, más vesz körül, más vonja el a figyelmedet a munkáról, mint a valódi munkahelyeden, így eltérő szemléletmódot is kíván.

Más energiák vesznek körül minket, más feladatokra tudunk könnyedén és hatékonyan fókuszálni.

Elmesélem, hogy én hogyan hozom ki a legtöbbet az otthon töltött napjaimból!

Reggeli home office boost

Az irodában megvan a reggeli rutin: a napindító kávé, a vizeskulacs megtöltése, a zabkása (na jó, néha szendvics). Éppen ezért természetes, hogy otthon is meg kell lennie bizonyos lépéseknek. Számomra ilyen a reggeli kávé, a felöltözés, az asztalhoz ülés, és általában egy kiadós reggeli is, ami sajnos néha (mint ma is) elmarad. Ezen kívül mindig egy nagy teával vagy hatalmas pohár vízzel indítom a reggelt, és felveszem a home office szettemet is, ami általában fluffy zokniból, kényelmes nadrágból és egy hatalmas rózsaszín macifüles pulcsiból áll, de ma például kivételesen az unikornisos pólóm van rajtam.

home office

Tervezd meg előre, hogy milyen feladataid vannak a napra!

Nekem mindig van egy listám, amit bármikor elővehetek, hogy megnézzem, milyen feladatokkal tudok éppen foglalkozni, és hacsak nincs valami hihetetlenül ASAP taskom, akkor van benne egy kis variálhatóság is. Pár nappal el tudok csúsztatni egyes feladatokat, így azt vehetem előre, ami tudom, hogy tényleg produktív lesz majd. Én nagyon szeretek otthonról írni, de csak akkor, mikor ihletem is van hozzá, különben egy hosszadalmas szenvedés lesz körülbelül nulla végeredménnyel. Általában kreatívabb, elmélyülős feladatokat választok itthonra, és ha adminisztrálnom kell, azt inkább akkor csinálom mikor együtt vagyok a többiekkel.

Találd meg NEKED miért jó a home office

Vannak, akik azt mondják, hogy a házimunka csak elveszi az időt a tényleges munkától, nem tudunk tőle rendesen koncentrálni és elvonja a figyelmünket a fontos dolgoktól. Én mindig beteszek egy mosást, ha itthon vagyok, és az idő, amíg szétválogatom a ruhákat aztán kiteregetem őket pont arra elegendő, hogy felálljak 10 percre és kicsit kiszellőztessem a fejem. De lehet ez mosogatás, főzhetsz egy zacskó tésztát az ebédhez, vagy lehet, hogy Te tényleg az az ember vagy, akit ezek a dolgok csak összezavarnak. A lényeg, hogy ne hallgass másokra és találd meg a saját egyensúlyodat. 😊

Szokásos home office munkaidő, rendszeres szünetek

Ha otthon vagy nem tudsz kávézni a munkatársaiddal, sétálni egy picit az irodán belül vagy kiülni valahova ebédelni. Ilyenkor még fontosabb, hogy tarts be a saját munkaidődet, ne túlórázz irreálisan sokat, szakíts időt arra, hogy reggelizz és hogy ebédelj rendesen. Az időbeosztásod legyen hasonló, mint akkor, mikor az irodában vagy, hiszen ez is csak egy átlagos munkanap.

home office

Dolgozz onnan, ahonnan jól esik!

Alapvetően egyet értek azzal, hogy a legjobb, ha nem egész nap a pizsidben ülve, vagy éppen az ágyban fekve végzed a munkát. Viszont nem kötelező az egész munkanapot az asztalodnál ülve töltened! Kuckózz be a kanapéra, csücsülj át a legkényelmesebb fotelbe, menj ki a kertbe vagy az erkélyre, élvezd egy kicsit a napsugarakat. A helyváltoztatás nem csak a testednek, de az elmédnek és a kreativitásodnak is jót tesz. És igen, vannak olyan napok, amikor mégis pizsamában ülve dolgozok…az ágyból.

Használd ki az időt, amit nem ingázással töltesz

Reggel felkelsz, elkészülsz, bemész a munkahelyedre, délután pedig összeszeded a cuccaidat, hazafelé beugrasz még pár helyre, és máris elröpült 2-3 óra a napodból. A home office egyik varázsa, hogy ez az elveszett idő most csak a Tiéd, használd ki okosan! Ne netezgess nap közben, ha végeztél a munkával, csukd le a laptopot, irány a bolt, sétáltasd meg a kutyát vagy csinálj bármit, ami boldoggá tesz. Szakadj el az asztalodtól és élvezd, hogy van egy kis plusz időd saját magadra. 😊

Ne légy túl szigorú magaddal!

Lehet, hogy bele fog telni egy kis időbe, mire megszokod a helyzetet. Lehet, hogy elsőre nem leszel produktív, de hidd el, egy kis gyakorlással menni fog minden!

Olvasd el produktivitási tippeimet home office idejére!

Magyar szójagyertya Previous post Magyar szójagyertya körkép
Minimál arcápolási rutin Next post Minimál arcápolási rutin

8 thoughts on “Home Office tippek

  1. Ajh, igen. Én az ingázással felszabadult időmet sikeresn elpazarlom mindig, pedig minden mást igyelszem betartani. Mármint odáig megy, hogy reggeli rutin, de az első másfél órás előadás végigcsinálása után általában megunom, és alig haladok… Úgy érzem meg fogom én ennek még inni a levét.

    1. Mikor úgy érzem hogy nem haladok és nem teljesen meg vagyok rekedve, akkor általában elkezdek teljesen mást csinálni. Felállok, főzök valamit, mosok egyet, bármit, ami kicsit eltereli a gondolataimat, utána kicsit könnyebb visszatérni a konkrét munkához. De a helyváltoztatás is rengeteget segíthet! 🙂

  2. Én mindig igyekszem munka közben kikapcsolni a zavaró tényezőket, internet ki ha nem kell, mobilt messzire eldob… Még az is jó amikor mumkaruhában dolgozol, ingben vagy ami éppen kell, ezt még nem csináltam de ki fogom próbálni 😀 nagxon hasznos cikk, magam is írtam hasonló témában, illetve még egy fog megjelenni nem sokára, és osztozik a véleményünk a dologrol abszolút 😀

    1. Én sajnos nem tehetem meg, hogy kikapcsolom a netet, midig online dolgozom. Én akkor tudok hatékonyan dolgozni, ha nem feszengek, kényelmes vagyok, de ez otthonra és az irodára is igaz… legszívesebben soha nem viselnék blúzt, csak pihe-puhe pulcsikat. 😀

  3. Szia! Érdekes tanácsok voltak. Mondjuk én sajnos csak elég kis részét tudom alkalmazni, mert nekem elég hektikusak a napjaim, abszolút nem tervezhető a munkám. Mivel a világ több részével dolgozom együtt, az időeltolódás miatt mindig másnap reggelre derül ki, hogy mi lesz az aznapi menetrend. De az tény, hogy a home office adott egy csomó plusz időt. Kezdve a több órás ingázás megszűnésével. Végre nem kell a nap első sugaraival kelnem, és ez elmondhatatlan könnyebbség. Most végre van időm a hobbimra, magamra, rendesen tornázni, odafigyelni arra, hogy mit eszek stb. Nem is vágyom vissza a “normál” munkarendbe, ha ennek vége.

  4. Szia!
    Nagyon jó tippeket adtál meg, de én sokszor nem tudok itthon lenni, mert még harcolok a láthatatlan ellenségünkkel (most mondjuk pont nem, betegszabadságon vagyok, de nem emiatt), de párat lehet megpróbálok áthozni a saját napirendembe, mert az sokszor nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük