A magyar natúrkozmetikumokkal kapcsolatban mindig egy kicsit elfogult vagyok, hiszen a varázslat egy karnyújtásnyira történik tőlem. Bár Anitát nem ismerem személyesen, a termékei itthon, egy kis manufaktúrában készülnek, mégis első látásra világszínvonalú márkát hozott létre. 

A természetes anyagok, natúr összetevők és gyönyörű arany részletek egyensúlyával az ANITATOTH natúrkozmetikum márka gyöngyszem, de vajon élesben is tudott bizonyítani? 

Mi az a natúrkozmetikum? 

Rengeteg ellentmondás van azzal kapcsolatban, hogy mit nevezhetünk bőrápolási berkekben natúrkozmetikumnak. Alapvetően természetes forrásból származó összetevők és kíméletes eljárások jellemzik ezeket a termékeket. 

Mai márkánk, az Anita Toth organics például így definiálja termékeit natúrkozmetikumként: 

“Minden készítményünk mentes a parabénektől, szulfátoktól, szilikonoktól, génmódosított összetevőktől, vazelintől, paraffinolajoktól, viaszoktól, kőolajszármazékoktól, az állati eredetű alkotóelemektől és más káros összetevőktől.”

Natúrkozmetikum minta csomag ANITATOTH

Milyen forrásból származhatnak a kozmetikumokban található összetevők? 

  • Természetben előforduló: az összetevő természetes állapotában kerül felhasználásra, ilyen például a méz. 
  • Természetes állapothoz hasonló: az összetevőt laborkörülmények között állították elő, azonban szerkezetileg azonos a természetben előforduló társával. 
  • Szintetikus: teljes mértékben mesterségesen előállított, ilyen összetevők például a parabének. 

Mi a „probléma” a natúrkozmetikumokkal? 

A természetes eredetű anyagok, mint az illóolajok és növényi kivonatok kapcsán több kérdés is felmerülhet.

Egyrészt ezeknek a kivonatoknak a hatóanyagtartalma nem konzisztens, hiszen rengeteg minden függ rajtunk kívül eső környezeti tényezőktől. Másrészt a növényi hatóanyagok színe és állaga is változhat különféle forrásokból beszerzett összetevők esetén, ezzel együtt a termék színe és állaga is kis mértékben eltérő lehet. 

Másrészről mi az, ami a bőrápolásban-így a natúrkozmetikumokban is-káros összetevőnek nevezhetünk? 

A paraffin olaj az én bőröm számára például nehezen tolerálható és erősen mitesszer képző, a legtöbbeknek azonban semmi problémája nincs vele. Hasonló összetevők lehetnek a natúrkozmetikumokban előszeretettel használt illóolajok vagy akár virágvizek, amik a legtöbb ember számára remekül tolerálhatóak és kellemes illatot árasztanak, azonban azoknál akik érzékenyek bármilyen illatanyagra egy pillanat alatt okozhat irritációt. 

Az ANITATOTH natúrkozmetikum

Az ANITATOTH márka évekkel ezelőtt ragadta meg a figyelmem, de csak nemrég rendeltem meg a felfedező szettjüket. A márka organikus és vegán natúrkozmetikumokat készít, és a valódi luxust képviseli mint megjelenésben mind pedig árfekvésben. 

A termékek itthon, egy kis manufaktúrában készülnek, a márka pedig mindenben alapos hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. 

ANITATOTH első benyomások

Az ANITATOTH komolyan veszi a natúrkozmetikumok készítését, és ez már a felfedező szettből is tökéletesen látszik. A kis doboz illatosan és gyönyörűen érkezett meg hozzám, minden egyes mini üvegcsén arany részletek díszelegtek, a csomag a benne rejlő szappantól mézillatot árasztott.

A csomagolás természetességet és egyszerűséget sugároz, az arany pedig nem feledteti el velünk azt a luxusélményt, amiért ezeket a natúrkozmetikumokat választottuk. 

ANITATOTH natúrkozmetikum unboxing

ANITATOTH kiegyensúlyozó natúr szappan

Először is, a szappanka gyönyörű és meglepően pici. A csomagoláson szintén megtalálhatjuk a varázslatos arany logót, belül pedig egy krémes, kellemes, szerencsendióra és mézre emlékeztető illatú szappan rejtőzik. Az ANITATOTH kiegyensúlyozó szappan nem szárítja a bőrt, kíméletes és hatékony, az egyetlen dolog ami nem varázsolt el az a tartóssága volt, szerintem nagyon gyorsan fogyott. 

ANITATOTH esszenciális arckrém

A csomag egyik legmeglepőbb része az esszenciális arckrém: jó hidratálót készíteni nem könnyű, pláne nem natúrkozmetikumot, ezalkalommal viszont abszolút sikerült. 

Az én bőrtípusom szerintem a hidratálók egyik legnagyobb próbája, hiszen egyszerre nagyon zsíros és vízhiányos. Ha egy krém túl zsíros és nehéz, akkor nem képes beszívódni, ha viszont túl könnyű, akkor nem hidratálja megfelelően a bőrt. 

Az ANITATOTH esszenciális arckrém egy könnyű, mézes illatú arckrém, amiből nagyon kevés is elég, remekül hidratál és könnyen beszívódik. Nem ül meg az arcbőr tetején és egyszerre kényezteti a bőrünket és az érzékeinket, a mini tégely tartalma elég sokáig elég. 

Ha valakinek belefér egy kis hétköznapi luxus és szereti az édes illatú kencéket, akkor abszolút ajánlom, számomra ez a termék nagy szerelem lett. 

ANITATOTH megújító és ragyogó arcolaj

Az olajok minden bőrtípus számára fontosak, bár valószínűleg a legtöbben szívesebben nyúlunk utánuk télen, mint nyáron. Mindkét ANITATOTH organics arcolaj kellemes, de nálam a ragyogó olaj lett a befutó. Kellemes illatú, könnyű olaj, ami gyorsan beszívódik még zsíros bőrön is. 

A megújító arcolaj illata számomra picit kellemetlenebb volt, ami akár a nagyobb mennyiségű argán olajnak is betudható. Mindkét arcolaj teljesítette a hozzá fűzött reményeket, szépen lezárta a rutint és nem engedte elszökni a nedvességet az arcbőrből. 

Mégis úgy érzem hogy ha nem extrém száraz bőrrel rendelkezel, akkor előbb az arckrémre vess egy pillantást, aztán ha beleszeretsz a márkába, akkor kísérletezz bátran kedvedre. 

Natúrkozmetikum ANITATOTH ragyogó és megújító arcolaj

Ez azt jelenti, hogy mától csak natúrkozmetikum besorolású terméket használj? 

Aligha. Első sorban az összetevőlista alapján válassz kozmetikumot, minden más hangzatos címke csak plusz. Ha érzékeny vagy az illatanyagokra, akkor ne válassz illóolajos natúrkozmetikumot, ha pedig tudod, hogy milyen összetevőt nem tolerál a bőröd akkor kerüld-eltekintve attól, hogy magyar natúrkozmetikumról vagy drogériás termékről van-e szó. 

Szerintem szuper, ha egy arckrém vegán, organikus, netalán natúrkozmetikum. Azonban ezek a címkék önmagukban nem jelentik azt, hogy a termék pozitív hatással lesz a bőrödre. 

Ha szívesen olvasnál a kedvenc magyar márkámról, akkor kattints ide.

Nyári outfit fenntarthatóan Previous post Nyári outfit fenntarthatóbban
Ziaja kasmír és amaránt hajápolók teszt Next post Ziaja kasmír kényeztetés a hajnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük