A dermaroller otthoni használata külföldön már évekkel ezelőtt felütötte a fejét, de úgy látom lassan kezd begyűrűzni itthonra is. Mikor először meghallottam, hogy otthon, bármilyen tudás vagy kozmetikai előképzettség nélkül emberek tűvel szurkálják az arcukat, kicsit meglepődtem.

Pedig a dermaroller otthoni használata pontosan olyasmiket ígér, amiről az átlagos nő csak álmodik: simítja a ráncokat, csökkenti a pórusok méretét, segít halványítani a pigmentfoltokat és eltünteti a hegeket is. 

De a dermaroller otthoni használata vajon megéri a kockázatot? 

Mi is pontosan a dermaroller és mire jó? 

A dermaroller egy olyan eszköz, amin sok pici tű található. Ezek a tűk eszköztől függően egyenként 0,13 és 3 mm közötti hosszúságúak, és körülbelül 0,25 mm vastagok. A sok kicsi tű segítségével csatornákat nyitunk a bőrbe, aminek eredményeképp a hatóanyagok mélyebbre jutnak. A bőr kollagén és elasztin termelése nő, hiszen rá van kényszerítve arra, hogy regenerálja saját magát. 

Mind az orvosi, mind pedig az otthoni dermaroller egységesebb bőrképet, simább bőrt, kisebbnek látszó pórusokat és összességében fiatalosabb arcbőrt ígér. 

Dermaroller otthoni használatra

Miért vannak mégis fenntartásaim a dermaroller otthoni alkalmazásával kapcsolatban?

Egészen konkrétan azért, mert tűkkel okozunk mikrosérüléseket a bőrön. 

Éppen olyan elővigyázatossággal kell kezelni a dermarollert, mintha a testünk bármely más pontjába szúrnánk tűt. Csak éppen itt az arcunkról van szó, ahol minden apró sérülés, pattanás és egyéb károsodás nyomot hagyhat. 

Mit kell tudnod, mielőtt nekiállsz a dermaroller otthoni használatának? 

Mielőtt dermarollert vásárolsz, mindenképp bizonyosodj meg arról, hogy a tűk orvosi minőségű titiániumból készültek. Egyes kutatások szerint legalább 5 milliméter hosszú tűre lenne szükség ahhoz, hogy át tudjunk hatolni az epidermiszen és serkentsük a bőr kollagén termelését.

A 3 milliméteres, illetve ennél rövidebb tűkkel rendelkező dermaroller csupán segít mélyebbre juttatni a szérumokat a bőrben. Tekintve, hogy ezeket a kozmetikumokat úgy tervezték, hogy a bőrfelszínen használjuk őket, kérdés, hogy ez mennyire jó a bőrnek. 

Mikor NE használj dermarollert otthon? 

Semmiképp se dermarollerezz, ha nem tudsz megfelelő figyelmet fordítani a fertőtlenítésre.

Mivel gyakorlatilag ici-pici tűk sokaságával szurkálod az arcod, az extrém higiénia létfontosságú. Nem szeretnél semmilyen baktériumot vagy kórokozót a bőrbe juttatni. Garantáltan nem lenne jó, ha valamelyik apró tűszúrás elfertőződne. Ha ismered annyira magad, hogy (hozzám hasonlóan) kicsit felületes tudsz lenni, akkor jobb az óvatosság. 

A dermaroller használatát nem ajánlják aktív akné esetén, hiszen a baktériumokat nem szeretnénk szétterjeszteni az egész bőrfelületre. Ezen kívül logikus okokból ne alkalmazz dermarollert otthon rosacea, vagy egyszerűen extrém érzékeny bőrtípus esetén.

Dermaroller otthoni használatra

Hogyan fertőtlenítsd megfelelően a dermarollert?

Egy másik fontos kérdés, hogy tudjuk-e a dermarollert otthon megfelelően sterilizálni. 

Minden használat után (illetve az első használat előtt is) tisztítsd meg alaposan a dermarollert. Mosd meg langyos vízzel, és figyelj rá, hogy ne sértsd meg a vékony tűket az eszközön. Áztasd a dermarollert alkoholba legalább 20 percen keresztül, majd vedd ki az eszközt és hagyd, hogy megszáradjon. Tarts mindig a saját dobozában, amit ugyan ilyen módon tisztán tudsz tartani. 

Milyen szérumokat alkalmazhatsz, és mit hagyj ki dermaroller otthoni használatát követően? 

A dermaroller használatát követően ne alkalmazz retinolos termékeket illetve C-vitaminos szérumokat, és természetesen ne használj hámlasztókat sem. Érdemes kerülni a magas UV sugárzást, és mindenképp használj fényvédőt (de természetesen ezt amúgy is minden nap ajánlom). Ezen kívül ha teheted, pár napig ne sminkelj.

Dermaroller otthoni használata után alkalmazhatsz peptid szérumot, hialuronsavas termékeket, a szokásos hidratálódat illetve arcolajokat is.

Kinek ajánlom mégis a dermarollert? 

  • Aki nem hanyag, és biztos benne, hogy minden esetben megfelelően fogja fertőtleníteni a dermarollert
  • Aki jól ismeri a saját bőrét, profi az összetevők világában és pontosan tudja mit mikor érdemes használni
  • Aki már tényleg mindent (retinoltól különböző kozmetikai kezelésekig) kipróbált a ráncok/pigmentfoltok ellen, és semmi sem segített 

Mindent összevetve, a dermaroller nem feltétlenül egy rossz eszköz.

Ezzel szemben én azt mondanám, hogy ha elgondolkodtál azon, hogy dermarollerezni kezdj, előbb kérd ki egy jó kozmetikus véleményét a kérdésben.

A tű nélküli mezoterápia például egy szuper nem invazív kezelés, a lézer pedig csodákra képes. Rövid távon persze egy profi kozmetikus drágább, azonban évek alatt könnyedén elszúrsz majd ugyan ennyi pénzt haszontalan krémekre és otthoni eszközökre. 

A dermaroller használatával sem fogsz azonnali változást tapasztalni a bőröd állapotában, a kockázat amit vállalsz ezzel az eszközzel pedig nem elhanyagolható.

Ha szeretnél mélyebbre ásni az anti-aging világában, akkor ismerd meg a peptideket ide kattintva.

Források:

Missha Time Revolution Night Repair Previous post Missha Time Revolution Night Repair Probio Ampoule bevetésen
Ázsiai gázló Neogence fátyolmaszk Next post Az ázsiai gázló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük