Mely bőrápolási összetevő legyen mindenképp a rutinod része?

Ha hatékony és valóban problémamegoldó bőrápolási rutint szeretnél, akkor érdemes olyan aktív bőrápolási összetevő alkalmazására építened, ami magas koncentrációban tartalmaz olyan hatóanyagokat, amik valóban és láthatóan javítani fogják a bőrképedet.

Melyek azok az aktív bőrápolási összetevők, amiket nem érdemes kombinálni, és mik azok a hatóanyagok, amik ne kerüljenek egy rutinba?

Lássuk melyek azok az aktív hatóanyagok, amiknek a beiktatását érdemes lehet megfontolnod!

C-vitamin

A C-Vitamin igazi antioxidáns bomba: mindenképp helye van a rutinodban, ha foltokat akarsz halványítani, lehetnek ezek pattanások után maradt régi foltok, újabb nehezen gyógyuló pattanások utáni nem túl mély hegek, vagy bármilyen pigmentáció a bőrben. A C-vitamin egy nagyon instabil összetevő, éppen ezért a legtöbb olyan szérumra, ami ilyen formában tartalmazza a C-vitamint nagyon kell vigyázni, érdemes sötét üvegben, esetleg hűtőben tartani. Ha különleges bánásmódot igényel a termék, az mindenképpen fel lesz majd tűntetve a csomagolásán. 😊

Bőrápolási összetevő C-vitamin

Ha először alkalmazol bármilyen C-vitaminos vagy C-vitamin származékos terméket, akkor van rá esély, hogy bizsergető, enyhén csípő érzést tapasztalsz. Nagyon fontos, hogy ennek pár alkalom után el kell múlnia, nem szabad, hogy az általad használt termékek csípjenek vagy irritálják a bőrödet.

Retinol

Ha cél az anti-ageing, mindenképpen pakolj a rutinodba valamilyen retinoidos készítményt. 25 év felett a bőrünk kollagéntermelése már jelentősen csökken, így, ha te is közelebb jársz már a 30-hoz (netalán már túl is vagy rajta) mint a 20-hoz, akkor érdemes lehet lassan elgondolkodnod az anti-ageingen. Én egyelőre nem élek-halok a retinolos termékekért, de ez az a hatóanyag, ami bizonyítottam képes felvenni a harcot a ráncokkal.

Retinolt illetve retinoidokat csak nagyon óvatosan alkalmazzunk (vagyis ha a bőrünk még nincs hozzászokva a retinolhoz, akkor még NE alkalmazzunk) aktív hatóanyagokkal egy rutinban. Vagyis, ha például este használunk retinolt, akkor a hámlasztó és a C-vitaminos szérum inkább menjen első körben a reggeli rutinba, később, ha már tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit bír a bőrünk, lehet ezzel is játszani egy kicsit.

Bőrápolási összetevő retinol

Hyaluronsav

A hyaluronsav az egyik legjobb vízmegkötő, ami a száraz, dehidratált bőr egyik megmentője lehet, azonban óvatosan kell vele bánni. A hyaluronsav megfogja a környezetében lévő nedvességet és megköti azt, azonban azt is mindenképp tudni kell róla, hogy azokat a molekulákat köti meg amelyeket a legegyszerűbben el tud kapni. Éppen ezért érdemes nedves, párás környezetben alkalmazni, akár zuhanyozás után a fürdőszobában, akár egy kis termálvíz spray használata után, hiszen, ha nagyon száraz környezetbe kerül akár a bőrödtől is elvonhatja a szükséges, vizet.

A hyaluronsav az a bőrápolási összetevő, ami nem hagyományos értelemben vett aktív hatóanyag, ő mindenkit szépen kiegészít-menjen bátran, bár én inkább az esti rutinba illeszteném be, hogy reggel gyönyörűen feltöltött bőrrel ébredjünk.

AHA, BHA, PHA hámlasztók

Ha pihe-puha bababőrre vágysz – amire természetesen mindenki vágyik – akkor ideje megismerkedned a hámlasztók világával. Míg az AHA savak a bőr felszínén fejtik ki hatásukat is segítenek eltávolítani a bőrről a felesleges, már elhalt hámsejteket addig a BHA savak a pórusok mélyén fejtik ki hatásukat és segítséget adnak például a miteszerek és a pattanások elleni küzdelemben, ezzel segítenek mérsékelni a pórusok méretének látszatát.

Bőrápolási összetevő AHA hámlasztó

A hámlasztókat én az esti rutinomba szoktam beilleszteni, ők szépen teszik a dolgukat miközben én alszom, reggel pedig jó adag fényvédővel óvom meg a bőrömet a nap káros hatásaitól.

Niacinamide – B3 Vitamin

A niacinamide az a bőrápolási összetevő, ami az én nem annyira titkos fegyverem a bőr faggyútermelésének mérséklésében, de ezen kívül rengeteg probléma megoldásakor bevethető, és mivel hozzám kifejezetten közel áll, muszáj voltam ide is beválogatni őt. A niacinamide, vagyis a B3 vitamin képes felvenni a harcot a pigmentációval és a pattanások után maradt foltokkal, az öregedés első jeleivel és a kisebb pattanásokkal, illetve az utánuk maradt foltokkal is.

Bőrápolási összetevő Niacinamide

C-vitamin és niacinamide ne szerepeljen egy rutinban, általánosságban, ha mindkettőt szeretnénk használni akkor a C-vitamin mehet reggel a fényvédő előtt, a niacinamide pedig az esti rutin része lesz. Ezzel szemben én szeretek fordítani a dolgon, mivel a niacinamide látványosan csökkenti a bőr zsírosodását, így nagyon jól tud esni a reggeli rutinban, a C-vitamin gyakran nem túl kellemes illata pedig nem zavar annyira este, miközben alszom. 😊

Miből áll egy minimál bőrápolási rutin? Tudd meg itt!

Új arcápolási rutin Previous post Arcápolási rutin tavasszal
Produktivitási Tipp Home Office Next post Produktivitási tipp itthonról otthonra

2 thoughts on “Bőrápolási összetevő mustra

  1. Nagyon köszönöm ezt a leírást a retinol-t és a niacinamide-t elmentettem magamnak. Sajnos közeledek a harminchoz és kellene valami, ami szebbé teszi az arcom. A pattanásos foltokra pedig jó lesz a másik. ^^ Remélem használni is fog 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük