Ahogyan a vegánság és a vegán életmód egyre elterjedtebbé válik úgy természetesen pár éve megjelent ez a hangzatos kifejezés a kozmetikumok piacán is, viszont mi is pontosan egy vegán kozmetikum? Hatékonyság, összetevők és koncentráció szempontjából számít-e ez egyáltalán? Illetve, ha nem vegán kozmetikumot használunk, az negatív hatással lesz a bőrünkre és közvetetten a testünkre és az egészségünkre is?

Mik azok az összetevők, amikre figyelnünk kell, és figyelnünk-e kell egyáltalán rájuk?

A vegán kozmetikum nem tartalmaz állati eredetű összetevőket

És pontosan ennyi és nem több a vegán kozmetikumok definíciója. Csupán annyi, hogy ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt, hiszen az étkezésben is ez a veganizmus alapvetése, minden más már ezen túli kérdés.

A vegán kozmetikumokban leggyakrabban található állati eredetű összetevő például a lanolin, vagyis a gyapjúzsír, illetve a méhviasz. Itt az állati eredetű összefüggés nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy állat állítja elő az adott anyagot. Kicsit közvetettebb is lehet a kapcsolat, mint például a méhek esetében. A mézet és a méhviaszt a méhek saját maguknak készítik, hogy legyen elegendő táplálékuk a hideg téli időszakra. éppen ezért a veganizmus felfogása szerint nem etikus tőlük ezt elvenni.

A vegán kozmetikumok sokkal magától értetődőbb ellenségei az olyan értelemszerűen állati eredetű összetevők, mint például a méhméreg vagy a csiganyál. Ezek a különleges összetevők tőlünk keletebbre osztatlan népszerűségnek örvendenek, lassan pedig már nálunk is a mindennapi szépségápolás részei lesznek.  

Tartalmazhat-e vegán kozmetikum pálmazsírt?

Szigorú értelemben véve igen, hiszen a pálmazsír 100%-ban növényi eredetű. Azonban mivel az esőerdők kiirtása és a csimpánzok természetes élőhelye árán termelik ki, így a legtöbb vegán kerüli. Ha egy vegán kozmetikumon nincs külön feltüntetve, hogy orángután-barát vagy pálmazsír-mentes, akkor érdemes átbogarászni az INCI-t, ha ezt az összetevőt is kerülni szeretnénk.

vegán orángutánbarát kozmetikum

Tesztelhetnek vegán kozmetikumot állatokon?

Az, hogy egy kozmetikum csak vegán összetevőket tartalmaz, illetve az, hogy cruelty-free valójában két teljesen külön dolog. Gyakran szerencsére kéz a kézben járnak, azonban a kettő egyáltalán nem feltétele egymásnak. Ma már egyre kevesebb termékért végeznek állatkísérleteket, vannak azonban olyan kivételes kozmetikumok, ahol ez nem megkerülhető.

Magyarországon szerencsére jelenlge tiltottak az állatkísérletek. Éppen ezért, ha magyar kozmetikumot választunk, akkor nem kell figyelnünk a cruelty-free címkét. (Kivéve persze ha a gyártás nem itthon történik.) A gyógyszertári termékekre viszont kiemelten kell figyelnünk, hiszen mivel őket komolyabban ellenőrzik, mint a hétköznapi kozmetikumokat, más szabályozások alá tartoznak.

Amikor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az adott kozmetikumot tesztelték állatokon, az az, ha a cég, vagy adott márka Kínában is jelen van. Itt sajnos pillanatnyilag minden piacra kerülő terméket kötelező állatokon is tesztelni.

Ha kifejezetten Cruelty-free márkákat keresel, akkor kiindulási alapként nagyon ajánlom a Krémmánia gyűjtését.

Mire figyeljünk még egy vegán kozmetikum esetében?

Ha olyan kozmetikumot keresünk, ami nem árt a környezetnek és a minket körülvevő állatoknak, akkor már jó úton játunk. Ezen kívül is természetesen határ a csillagos ég, de vegán kozmetikum vásárlásakor érdemes lehet még figyelembe venni, hogy a csomagolás minél több eleme könnyen újrahasznosítható, szelektíven gyűjthető esetleg lebomló legyen. Egy ideális világban már mindent fémbe, papírba és néha üvegbe is csomagolnának. Nálunk sajnos még mindig nagyon sok a műanyag tégely, hiszen olcsóbb és biztonságos alternatíva.

Ha teheted, érdemes olyan vegán kozmetikumot választani, ami hazai. Ha ezen felül még a csomagolás is zero waste vagy újrahasznosítható akkor már nyert ügyed van.


Számomra az a fontos, hogy a választásommal lehetőleg magyar cégeket, kisvállalkozásokat támogassak a hatalmas cégcsoportok helyett, akiknek a termékportfóliójában biztosan vannak olyan márkák is, amelyek mellett nem szívesen tenném le a voksomat.

Bármi is legyen Számodra fontos, lehet ez a csomagolásmentesség, az állatkísérletek elkerülése vagy az, hogy vegán kozmetikumot vásárolj, remélem kicsit közelebb kerültünk együtt a tudatos döntéshez. 😊

Nem (csak) egy kozmetikum lehe vegán: mi a helyzet az otthonunkban minket körülvevő tárgyakkal?

olcsó bőrápolási rutin Previous post Olcsó bőrápolási rutin
Nuggela & Sulé 100% zöld sampon Next post Nuggela&Sulé 100% zöld sampon és egyéb jóságok – Hajnövesztésem története

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük